Mikä on verkkosivun julkaisujärjestelmä?

Sanavarma

Julkaisujärjestelmä tarkoittaa verkkosivustolle asennettavaa ohjelmistoa, jonka tärkein tarkoitus on sivuston sisällönhallinta ilman laajoja koodaustaitoja. Julkaisujärjestelmästä käytetään varsinkin ammattipiireissä nimeä CMS (Content Management System) tai ”julkkari” – näillä pääset siis briljeeraamaan työpaikan kahvipöydässä. Nykyään vain harvat sivut tehdään ilman minkäänlaista julkaisujärjestelmää.

 

Julkaisujärjestelmän perimmäinen tarkoitus on toimia verkkosivun teknisenä pohjana, jonka ”päälle” verkkosivu rakennetaan. Markkinoilla on paljon erilaisia julkaisujärjestelmiä, joista osa on suljettuja ja osa taas kenen tahansa vapaasti käyttöönotettavissa ja muokattavissa. Vapaan lähdekoodin julkaisujärjestelmät tunnetaan myös nimellä Open Source-julkaisujärjestelmä.

 

Vapaan lähdekoodin järjestelmät ovat lähtökohtaisesti merkittävästi turvallisempi vaihtoehto suljettuihin järjestelmiin verrattuna. Vapaan lähdekoodin sivustoja pystyy tyypillisesti kehittämään myös jokin muu taho, kuin sivun rakentanut yritys, jolloin riski toimittajaloukusta on pienempi.

 

Maailman käytetyimmät julkaisujärjestelmät julkaisujärjestelmien käyttöä vertailevasta Wappalyzerin datasta vuonna 2022:

Lähde

 

Käyttäjän näkökulmasta sivua tarkestellessa tyypillinen sivun käyttäjä ei todennäköisesti havaitse eroa tyypillisesti käytössä olevien julkaisujärjestelmien välillä. Suurin ero on ns. konepellin alla, tavassa, miten sivu on rakennettu ja miten sitä voidaan muokata ja jatkokehittää.

 

Suomessa paljon käytettyjä julkaisujärjestelmiä ovat markkinajohtaja WordPressin lisäksi esimerkiksi Concrete5, Joomla ja Drupal. Sanavarma on erikoistunut ensisijaisesti WordPress-sivuihin. Jos haluat lukea lisää ajatuksistamme WordPressiin liittyen, klikkaa tästä.

 

Kaipaatko lisäperusteluja WordPressin puolesta? Ota yhteyttä:

Mikko Blomberg Sanavarma

Mikko Blomberg

Projektipäällikkö
044-5231358
mikko.blomberg@sanavarma.fi
LinkedIn

X

Miten voimme auttaa?